UFUK AVRUPA
Avrupa Birliği 9. Çerçeve Programı olan Ufuk Avrupa ile 2021-2027 yılları arasında 95,5 milyar avroluk bütçeyle bilim ve yenilik faaliyetlerinin desteklenmesi hedeflenmektedir. Ufuk Avrupa programı, sağlık alanında hem bireysel hem de kurumsal başvurulara olanak tanıyan bileşenlere sahiptir. Ülkemiz 6. Çerçeve Programından (ÇP) başlayarak AB’nin bilim ve araştırma alanındaki çerçeve programlarına katılım sağlamıştır. Son olarak 9. ÇP olarak bilinen 2021-2027 döneminde yürütülmekte olan Ufuk Avrupa Programına 27 Ekim 2021 tarihinde imzalanan ve katılımımız 16 Kasım 2021 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren katılım anlaşması uyarınca katılım sağlamaktadır. Ufuk Avrupa Programı ülkemizde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından koordine edilmektedir. Program kapsamında yer alan küme, alan ve misyonlarla ilgili çağrı duyuruları ve başvuru linki Funding&Tenders portalında yer almaktadır.
Detaylı bilgi ve başvuru:
https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/home
https://ufukavrupa.org.tr/tr
DİJİTAL AVRUPA
Dijital Avrupa Programı (DAP), Avrupa çapında stratejik dijital kapasitelerin oluşturulmasına ve dijital teknolojilerin kullanımının yaygınlaştırılmasına odaklanan, AB’nin 2021-2027 döneminde uygulayacağı toplam 7,5 milyar Avro bütçeli yeni finansman programıdır. Ülkemizde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Programın yürütülmesinden sorumludur.
Program kapsamında öncelikli olarak Yüksek Başarımlı Hesaplamalar, Yapay Zekâ, Veri ve Siber Güvenlik alanlarında kritik dijital altyapıların kurulması ve stratejik öneme sahip yenilikçi dijital teknolojilerin geliştirilmesi desteklenecektir. İkinci aşamada ise, kurulan altyapıların ve dijital teknolojilerin KOBİ’lerin, kamu kurumlarının ve vatandaşların erişimine açılması ve kullanımının yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Bu kapsamda beş özel hedef belirlenmiştir:
Detaylı bilgi ve başvuru:
https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/home
SINIRÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMLARI
Sınır Ötesi İşbirliği Programları, AB ülkelerinin ortak sınır bölgelerinde, AB üyesi ülkelerle sınırları bulunan üçüncü ülkelerin sınır bölgeleri arasında ve Birliğin kendi içindeki bölgeleri arasında dengeli bir kalkınma için işbirliğini öngörmektedir. AB Bölgesel Politikası yanı sıra Avrupa Komşuluk Politikasının da araçlarından biri olan Sınır Ötesi İşbirliği Programlarının amacı, sınır bölgelerinde ekonomik ve sosyal kalkınmaya yönelik işbirliğini desteklemektir. Sınır Ötesi İşbirliği altında ülkemiz, Interreg Bulgaristan-Türkiye IPA Sınır Ötesi İşbirliği Programı ile ENI Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programına katılmaktadır. Bu iki programa ilaveten ülkemiz 2021-2027 döneminde ilk kez Interreg NEXT Akdeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programından da istifade etmektedir. Avrupa Birliği Başkanlığı ülkemizin katıldığı Sınır Ötesi İşbirliği Programlarının Ulusal Otoritesidir.
Detaylı bilgi:
https://cbc.ab.gov.tr/
ERASMUS+ PROGRAMI
Erasmus+ Programı, eğitim, gençlik ve spor alanlarında hibe sağlayan bir Avrupa Birliği Programı’dır. Program; mesleki eğitim, yetişkin eğitimi, yükseköğretim, okul eğitimi, gençlik ve spor alanlarında kişisel ve kurumsal gelişimin sağlanmasına, nitelikli çıktıların üretilmesine, iyi ve yenilikçi uygulamaların paylaşımına imkân veren proje fırsatları sunmaktadır. Programın ülkemizdeki koordinatör kuruluşu Türkiye Ulusal Ajansıdır.
Detaylı bilgi ve başvuru için:
https://www.ua.gov.tr/
https://erasmus-plus.ec.europa.eu/
https://webgate.ec.europa.eu/erasmus-esc/index/
https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/calls-for-proposals
KATILIM ÖNCESİ YARDIM ARACI (INSTRUMENT FOR PRE-ACCESSION ASSISTANCE- IPA)
Avrupa Birliği (AB), aday ve potansiyel aday ülkelerin AB üyeliğine hazırlık sürecinde katılım öncesi fonlar aracılığıyla mali destek sağlamaktadır. Bu destek, politik, kurumsal, sosyal ve ekonomik reformlara odaklanarak, söz konusu ülkelerin Birlik standartlarına ulaşmalarına yardımcı olmayı amaçlar. Başlangıçta farklı mali araçlarla sunulan fonlar, 2007'de Katılım Öncesi Yardım Aracı (Instrument for Pre-Accession Assistance – IPA) adı altında tek bir araç ve yasal çerçeve altında birleştirilmiştir. Bu tarihten itibaren IPA, aday ve potansiyel aday ülkelerin AB standartlarına ulaşmalarına yardımcı olmak için başvurulan temel mali ve teknik yardım aracı olmuştur. Bu çerçevede, IPA'nın amacı, söz konusu ülkelerin AB mevzuatı ve standartlarına uyumlu hale gelmelerine, kurumlarının bu uyum çabalarını gerçekleştirmesine ve reformları uygulamaya yönelik kapasitelerini artırmalarına destek olmak ve nihayetinde AB üyeliği ile ilişkili hak ve yükümlülüklere hazırlamaktır. Proje başvuruları, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda Avrupa Birliği Başkanlığına gönderilerek Avrupa Birliği Komisyonuna sunulmaktadır.
Detaylı bilgi:
https://ipa.gov.tr/ipa-nedir/
https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/enlargement-policy/overview-instrument-pre-accession-assistance_en )
TAIEX
TAIEX, Avrupa Komisyonu'nun Teknik Destek ve Bilgi Değişim aracıdır. Kamu kurumlarına AB mevzuatının uyumlaştırılması, uygulanması ve yürütülmesi konularında destek sağlar; aynı zamanda AB'deki iyi uygulama örneklerinin paylaşılmasını kolaylaştırır. TAIEX aracılığıyla, mevzuat uyumuna ilişkin çalıştaylar düzenlenmekte, AB Üye ülkelerinden uzmanlar getirilerek teknik destek sağlanmakta ve iyi uygulama örneklerinin yerinde görülmesi amacıyla inceleme ziyareti gerçekleştirilmektedir. Başvurular TAIEX web sayfası üzerinden yapılmakta ve Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından onaylanarak Avrupa Birliği Başkanlığı ve AB Komisyonuna iletilmektedir.
Detaylı bilgi:
https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/funding-and-technical-assistance/taiex_en , https://www.ab.gov.tr/42118.html )
EŞLEŞTİRME (TWINNING)
Eşleştirme mekanizmasının temel amacı, bir AB üye ülkesi kamu kurumu ile benzer bir seviyeye gelmesi hedeflenen bir faydalanıcı ülke kurumunun birbirleriyle "eşleşmesi"dir. AB, eşleştirme mekanizmasını aday ve potansiyel aday ülkelerle birlikte Komşuluk Politikası kapsamındaki ülkeler için kullanmaktadır.
Eşleştirme mekanizması, AB üyesi bir ülkenin kamu kurumlarındaki uzmanlığın faydalanıcı ülke kamu kurumlarına aktarılmasını hedefler. Bu kapsamda, bir AB üye ülkesinde çalışan bir uzman, "Yerleşik Eşleştirme Danışmanı" olarak adlandırılır ve faydalanıcı ülkede kurumsal kapasitenin geliştirilmesini amaçlayan proje faaliyetlerinin koordinasyonunu sağlar. Proje süresi belirli bir sınırlamaya tabi olmamakla birlikte, genellikle bir ila iki yıl arasındadır.
Detaylı bilgi:
https://www.ab.gov.tr/eslestirme_204.html
https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/funding-and-technical-assistance/twinning_en )