Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) en üst düzey karar alma organı olan ve Birleşmiş Milletler Üyesi 194 ülkenin sağlık alanındaki en üst düzey yöneticilerinin, uluslararası kuruluşların ve sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek günümüz dünyasının karşı karşıya bulunduğu sağlık sorunlarını tartışacağı 70. Dünya Sağlık Asamblesi, 22-31 Mayıs 2017 tarihleri arasında her yıl olduğu gibi İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan BM Binası’nda gerçekleştirilmektedir.
“Sürdürülebilir Kalkınma Çağında Sağlık İçin Daha İyi Sistemlerin Kurulması” teması altında toplanan Asamble'ye Türkiye, T.C. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep AKDAĞ Başkanlığındaki heyet ile katılım sağlamaktadır.
Asamble Genel Kurulunda tüm üye ülkelere hitaben bir konuşma gerçekleştiren Prof. Dr. Recep AKDAĞ, aynı zamanda sağlık alanında ilişkileri daha da ileri taşımak üzere Bakanlar düzeyinde birçok ikili görüşme de gerçekleştirmektedir.
Bu yıl gerçekleştirilecek olan Asamble’de görev süresi sonra erecek olan Dr. Margaret Chan'in yerine yeni Genel Direktör'ün seçimi yapılmış olup Etiyopya adayı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus üçüncü turda DSÖ’nün yeni Genel Direktörü olarak seçimleri kazanmıştır.
Seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından Sayın Bakanımız, DSÖ Avrupa Bölgesi adına tebrik konuşması yapmıştır.
Asamblede bulaşıcı hastalıklardan, bulaşıcı olmayan hastalıklara, sağlık acil durumlarına küresel müdahaleden, sağlıklı yaşam tarzlarına kadar birçok önemli konu tartışılmaktadır.
Asamblenin ikinci ve üçüncü günlerinde halihazırda ilişkilerimizin iyi olduğu veya işbirliği imkanlarının geliştirilmeye çalışıldığı ülke bakan ve heyetleriyle Sayın Bakanımız ikili görüşmeler gerçekleştirmiştir. Pakistan Sağlık Bakanı Saira Afzal Tarar, Özbekistan Sağlık Bahanı Alisher Shadmanov, İran Sağlık Bakanı Hassan Hashemi, Sudan Sağlık Bakanı Idris Abu Garda, Moldova Sağlık Bakanı Ruxanda Glavan ve Kazakistan Sağlık Bakanı Elzhan Birtanov ile gelecek dönemde sağlık alanında yapılabilecek projeler değerlendirilmiş, yeni kararlar alınmıştır. Ayrıca birçok dost ve kardeş ülke sağlık bakanlarıyla da Asamble süresince samimi görüşmeler gerçekleşmiştir.
Asamblenin üçüncü günü, Sayın Bakanımız himayelerinde, çeşitli ülkelerin sağlık bakanları ve delegasyonlarının davet edildiği ve önümüzdeki dönemde sağlıkla ilgili sorunların ve çözüm önerilerinin tartışıldığı Sağlık Bakanları Çalışma Yemeği organize edilmiştir.
Tüm dünyadaki sağlık karar vericilerinin bir araya gelmesine vesile olan Asambleler sağlık alanında birçok etkinliğin de düzenlenmesine olanak sağlamaktadır. Bu çerçevede, ülkemizin ev sahipliğinde düzenlenecek "Sağlık Sistemi Dönüşümünde İşbirliği: Deneyimin Kıymeti" konulu oturumda Sayın Bakanımız Prof. Dr. Recep AKDAĞ, ülkemizin Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında elde ettiği tecrübeleri dost ve kardeş ülkeler ile paylaşacaktır. Etkinliğimizde Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Tawfiq Al-Rabiah, Bahreyn Sağlık Bakanı Faeqa bint Saeed Alsaleh ve Etiyopya Sağlık Bakanı Yifru Berhan Mitke’nin yanı sıra Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Sağlık, Beslenme ve Nüfustan Sorumlu Yöneticisi Dr. Enis Barış konuşmacı olarak katılım sağlayacaktır.
Bakanlığımız heyeti, Asamble süresince bir dizi önemli toplantılara katılım sağlarken bazı toplantılara başkanlık ve moderatörlük yapmıştır. Özellikle İslam İşbirliği Teşkilatı Koordinasyon Toplantısı, “Daha Güçlü Sağlık Sistemleri” temalı MIKTA (Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye, Avusturalya), “GE Sağlık Alanında Kamu Özel Ortaklığı Toplantısı” ve Filistin’deki sağlık sorunlarının konuşulduğu Birleşmiş Milletler özel oturumunda aktif rol alınmıştır.
Sayın Bakanımız ve Bakanlık heyetimiz, Asamble süresince gerçekleştirilen "Finansal ve Sürdürülebilir İşbirliği ile Sağlık Hizmetleri Gelişiminin Hızlandırılması" ve "Pandemilerde Sürdürülebilir Finansman" konulu panellere konuşmacı olarak katılım sağlamıştır.
Sayın Bakanımız Lozan Türk Birliği Derneği’nde Cenevre ve Lozan’da yaşayan vatandaşlarımızda bir araya geldi. Buluşmada, vatandaşlarımızın sorunlarını dinleyen Sayın Bakanımız, çözüm önerilerini de iletti. Sıcak bir ortamda geçen görüşmede vatandaşlarımız Sayın Bakanımıza büyük ilgi gösterdi.
Asamblenin dördüncü gününde Türkiye tarafından Suudi Arabistan, Etiyopya, Bahreyn'in de katıldığı "Sağlık Dönüşümünde İşbirliği: Tecrübelerin Değeri" isimli yan etkinlik düzenlendi. Etkinliğe DSÖ Temsilcileri ve birçok uluslararası STK'lardan yaklaşık 200 kişi katılım sağladı.
Gerek Asamble Genel Kurulunda gerçekleştirilen toplantılarda, gerekse yan etkinlikler ve ikili görüşmelerde ülkemizin son on dört yılda gerçekleştirdiği Sağlıkta Dönüşüm Programından övgüyle bahsedilmiş ve birçok ülke tarafından sağlığın evrensel kapsayıcılığı ve sağlık sektöründeki kamu-özel ortaklığı alanındaki başarılı çalışmalarımız hususlarında işbirliği talepleri tarafımıza iletilmiş, Suriyeli misafirlerimize vermiş olduğumuz hizmetlerden takdirle bahsedilmiştir.