Dünya Sağlık Örgütü, 60. Dünya Sağlık Asamblesi 14-23 Mayıs tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre şehrinde gerçekleştirilmiştir. Bakanlığımız, Sayın Müsteşar Yardımcımız Prof. Dr. Sabahattin Aydın başkanlığında bir heyet ile Asamble’de temsil edilmiştir.
Sağlık Asamblesi boyunca, Uluslararası Sağlık Tüzüğünün uygulanması, bulaşıcı olmayan hastalıklar, çocuklar için daha iyi ilaçlar, akılcı ilaç kullanımdaki ilerlemeler, sağlık teknolojileri, ağız sağlığı, küresel kızamık mortalitesinin düşürülmesi gibi konular ele alınmış olup, pandemik influenza hazırlıklılığı ile halk sağlığı, buluş ve fikri haklar hususlarında iki önemli kararı kabul etmiştir.
Bakanlığımız heyeti, Asamble oturumlarında aşağıda belirtilen konularda söz alarak birer sunum gerçekleştirmiştir:
1) Kuş Gribi ve Pandemik Grip
2) Leishmaniasis Kontrolü
3) Poliomyelitis: Eradikasyonun önündeki potansiyel risklerin yönetimi için mekanizma
4) Alkole bağlı zararların azaltılması için kanıta dayalı stratejiler ve müdahaleler
5) Bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi ve kontrolü: Küresel Stratejinin Uygulanması
6) Sağlık araştırmalarında DSÖ’nün rolü ve sorumlulukları
7) Sağlık Teknolojileri
8) Ağız sağlığı: Teşvik ve entegre hastalık kontrolü için eylem planı
9) Sağlık sistemleri: Acil-hizmetler sistemleri
10) Sağlık enformasyon sistemlerinin güçlendirilmesi
11) Küresel kızamık mortalitesinin azaltılması
Bunun yanı sıra, Sayın Müsteşar Yardımcımız ve DSÖ İcra Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sabahattin Aydın, İcra Kurulu tarafından Léon Bernard Vakfı Komitesi’ne seçilmiştir. Léon Bernard Vakfı, “Milletler Cemiyeti Sağlık Teşkilatları”nın kurucularından birisi olan Prof. Dr. Léon Bernard anısına 1937 yılında kurulmuştur. Léon Bernard Vakfı’nın idaresi 1948 yılında Dünya Sağlık Örgütü’ne devredilmiştir.
Bu bağlamda, Sayın Müsteşar Yardımcımız Prof. Dr. Sabahattin Aydın, Léon Bernard Vakfı Ödülü adaylıklarının belirlenmesinde görev yapacaktır.