![](https://dosyamerkez.saglik.gov.tr/Resim/3121/0/62dsajpg.png)
Dünya Sağlık Örgütü, 62. Dünya Sağlık Asamblesi 17-23 Mayıs 2009 tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre şehrinde gerçekleştirilmiştir. Bakanlığımız, Sayın Bakanımız Prof. Dr. Recep Akdağ başkanlığında bir heyet ile Asamble’de temsil edilmiştir.
Son günlerde yaşanan A(H1N1) pandemisi nedeniyle Üye Ülkelerin gündemlerinin yoğunluğuna bağlı olarak Asamble süresinin kısaltılması teklif edilmiş ve teklif kabul edilmiştir. Buna bağlı olarak 62. Dünya Sağlık Asamblesi’nde ele alınması öngörülen bazı konular gündemden çıkartılarak, 126. İcra Kurulu ve 63. Dünya Sağlık Asamblesi’ne ertelenmiştir.
Sağlık Asamblesi boyunca, Uluslararası Sağlık Tüzüğü’nün Uygulanması 2005, Temel Sağlık Hizmetlerinin Güçlendirilmesi, Pandemik Influenza: Influenza Virüslerinin Paylaşılması ve Aşılar ile Diğer Faydalara Erişim, Halk Sağlığı, Buluş ve Fikri Mülkiyet Küresel Stratejisi Eylem Planı, Önlenebilir Körlük ve Görme Bozuklukları, Çoklu İlaca Dirençli ve Aşırı Derecede İlaca Dirençli Tüberkülozun Önlenmesi ve Kontrolü, İklim Değişikliği ve Sağlık, 2010-2011 Önerilen Program Bütçesi dahil Orta-dönem Stratejik Planı, Sağlığın Sosyal Belirleyicileri Komisyonu ve Sağlıkla ilgili Bin Yıl Kalkınma Hedeflerinin Başarısının İzlenmesi konuları ele alınmıştır.
Sayın Bakanımız Prof. Dr. Recep Akdağ 19 Mayıs 2009 tarihinde Asamble’ye hitaben bir konuşma yapmıştır. Sayın Bakanımız konuşmalarında 2008 yılında ekonomik bir krizin başladığını ve dünya geneline yayıldığını, bazı ülkelerin daha fazla bazı ülkelerin ise daha az etkilenmelerine rağmen, hemen her ülkede mutlaka krizin etkisinin görüldüğünü, bu bağlamda sağlığın da krizden etkileneceğini, ancak sağlık alanında karar alıcılar ve politika yapıcılar olarak sağlığın krizden etkilenmemesi için önlem alınması ve çalışmalar yapılması gerektiğini, sağlık alanındaki kesintilerin önüne geçilmesinin önemli olduğunu dile getirmiştir. Sayın Bakanımız devamla savaş ve çatışma ortamlarının dünya üzerinde büyük yıkıcı etkiler yaptığını, Gazze Şeridi’nde yaşanan trajedinin endişe verici olduğunu, Gazze’ye daha fazla insani yardım sağlanması ve sağlık altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini ifade etmiştir. Sayın Bakanımız ayrıca Birleşmiş Milletler Bin Yıl Kalkınma Hedeflerinde önemli başarılar kaydedilmesine karşın tüm dünyada Hedeflerin başarılması için daha fazla çaba sarfedilmesi gerektiğini, bu bağlamda ülkemizde önemli faaliyetlerin ve uygulamaların gerçekleştirildiğini belirterek son günlerde dünya gündemini meşgul eden “H1N1 Influenza” salgınına dikkat çekmiştir. Ülkemizi temsilen Bakanlığımız Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın’ın üç yıl süren DSÖ İcra Kurulu Üyelik görev süresinin dolması ile ilgili olarak Sayın Bakanımız ülkemizin her zaman teknik destek ve işbirliğine hazır olduğunu yineleyerek, İcra Kurulu’nun yeni üyelerine çalışmalarında başarılar dilemiştir.
Bakanlığımız heyeti, Asamble oturumlarında aşağıda belirtilen konularda söz alarak birer sunum gerçekleştirmiştir:
- Pandemik Influenza Hazırlıklılık: Influenza virüslerinin paylaşımı ve aşılar ve diğer faydalar
- Sağlığın Sosyal Belirleyicileri Komisyonu Raporu
- Sağlık Sistemlerinin Güçlendirilmesi dahil Temel Sağlık Hizmetleri
- Doğu Kudüs dahil işgal edilmiş Filistin topraklarında ve işgal edilmiş Suriye Golan’da sağlık durumu
- Sağlık ile İlgili Bin Yıl Kalkınma Hedeflerinin Başarılmasının İzlenmesi
- İklim Değişikliği ve Sağlık
- Uluslararası Sağlık Tüzüğü’nün Uygulanması (2005)