1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla Ankara’da düzenlenen “Ulusal Kanser Haftası Sempozyumu”nda konuşma yapan Bakan Müezzinoğlu, sağlıkta şiddetten çok yüreği yanan bir mesleğin mensupları olduklarını belirterek, “Dünde yargı camiamızın bir mensubuna, çok değerli Savcımız Mehmet Selim Kiraz kardeşimizin bir terörist eylem sonucu katledilmiştir. Ben öncelikle çok değerli savcımıza Allah rahmet eylesin diyorum. Ailesine sabırlar diliyorum. Yargı camiamızın başı sağ olsun” diye konuştu.
"Herkesin en büyük hayali sağlıklı bir yaşam sürmektir. Hasta olup sağlıklı bir hayatın hayalini kurmaktansa, sağlıklı yaşam kültürüne sahip çıkmalıdır."
Ulusal Kanser Haftası’nın 15’incisini yapıyor olmanın ve bunu bilimsel boyutlarıyla, Dünya Sağlık Örgütü’nün değerlendirmeleriyle, dünyaya örnek olan dinamiklerle sunabiliyor olmanın Sağlık Bakanlığı olarak onur kaynakları olduğunu ifade eden Bakan Müezzinoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Bireylere, ‘mutlu olmak için en çok neyi arzu edersin’ diye sorulduğunda istatistikler yaklaşık yüzde 85 ‘sağlıklı olmayı’ talep ediyor. O zaman bizlere düşen sağlıklı bir yaşamın kültürüne, sağlıklı bir yaşam felsefesine onu adapte edebilmek. O nedenle sağlık okuryazarlığıyla, sağlık bilinciyle sağlıklı bir yaşam kültürünü hayat tarzı olarak benimsemesine yön vermemiz, ona öncülük etmemiz gerekiyor. ‘En çok korktuğun nedir’ diye sorulduğunda da en çok korktuğu hasta olmak. ‘Hangisinden’ diye sorduğunuzda ‘kanser hastası olmak, ondan sonra kalp hastası olmak, felçli olmak, engelli olmak’ geliyor. Korktuklarından onu koruyacak üç tane başlık sayın dediğinizde başta sigara, tütün, tütün ürünleri, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve obezite geliyor. Kanserin yüzde 90’nı çevresel etkenler, yüzde 10’nu genetik faktörler. Yüzde 90 bizim elimizde, bireyin elinde. Sağlık Bakanlığı olarak biz yeni bir başlık koyduk, ‘Sağlıklı yaşam kültürünün teşviki.’ Biz sağlıklı yaşam kültürünü teşvik etmeliyiz. Bunu bir hayat felsefesine dönüştürmeliyiz.”
“Sigara içenlere teşekkür ediyorum, bu yasalara sahip çıktığı için”
Hasta olup da iyi olma hayali kurmaktansa sağlıklı bir yaşamı benimseyip sağlıklı bir geleceğin hayallerini kurmanın en doğrusu olduğunu söyleyen Bakan Müezzinoğlu, “Tütünle mücadele, obezite ile mücadelede sağlıklı yaşam kültürünü benimsediğinizde önümüze gelecek başarı verileri de yine dünyaya örnek veriler sunabileceğimiz bir toplumsal dinamizmin başarısı olacak.
Bütün teşekkürlerin yanında özellikle sigara içenlere teşekkür ediyorum. Önemli olan doğru olanın ve toplum için faydalı olanın arkasında el birliğiyle, gönül birliğiyle durabilmek. O nedenle sigara tiryakilerine bu yasalara büyük oranda sahip çıktıkları için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“Tabi ki erken teşhis çok önemli ama muhatap olmamak daha önemli değil mi”
2 milyonu aşan sigara tiryakisinin sigarayı önce kendileri için, sonra aileleri ve sevdikleri için bıraktıklarını belirten Müezzinoğlu, “Biz bu oranı önümüzdeki yılsonu itibariyle, yüzde 25’lerin altına, 2018-2020’lere geldiğimizde mutlaka 20’lerin altına indirebilen, başarabilirsek inşallah sıfırlayabilen bir ülke olma dinamiklerini yakalayabilmeliyiz. Tabi ki erken teşhis çok önemli ama muhatap olmamak daha önemli değil mi?” dedi.
Bakanlık olarak sağlıklı yaşam kültürünün merkeze alındığını ifade eden Bakan Müezzinoğlu, günde yarım saatin sağlıklı yaşama ayrılması için tavsiyelerde bulundu. Müezzinoğlu, “Can boğazdan gelir. Tamamda boğazdan da çıkar. Kanser oldu, akciğer hastası oldu, kronik hasta oldu, diyabet oldu, bütün bu hastalıklarda baktığımızda boğazdan girenlerle bunu şekillendiriyoruz” şeklinde konuştu.
Erken teşhis ve tanıda Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinin (KETEM) dinamiklerini çok daha güçlü, çok daha dinamik hale getirebilmenin önemine vurgu yapan Bakan Müezzinoğlu, programın başında “Aman geç kalma erken gel” şarkısını söyleyen ekibe teşekkür etti. Müezzinoğlu, bunun kamu spotu haline getirilmesi gerektiğini dile getirdi.