14 Mart Tıp Bayramı, Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrif ve himayeleriyle, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda sağlık çalışanı ve öğrencinin de katılımıyla 13-14 Mart 2015 tarihleri arasında Çanakkale’de düzenlendi.
Program kapsamında 13 Mart 2015 günü, Bakanlığımız üst düzey bürokratları, Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Dekanı Tümamiral Hayati Bilgiç ve beraberindeki 35 öğrenci, 17 Tıp Fakültesi Dekanı ve Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Bağcı, 81 ilimizden gelen doktorlarımız, 29 ülkeden gelen 50 yabancı katılımcı ülkemizde ile sağlık alanında eğitim alan 12 ilden gelen 29 ülkenin 165 uluslararası öğrencisinin hazır bulunduğu etkinlikte, İngilizce ve Türkçe rehberler eşliğinde Gelibolu’yu gezerek Şehitlik ve Sargı Yerlerini ziyaret ettiler.
Aynı gün saat 18.00’de Sayın Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımcılar onuruna verdiği Gala Yemeği istiklal marşı ve saygı duruşu ile başladı.
Çanakkale Savaşı ile ilgili kısa film gösteriminin ardından ilk olarak Prof.Dr. Cengiz Kuday bir konuşma gerçekleştirdi. Sayın Kuday konuşmasında Çanakkale Savaşının kısa tarihçesini ve sıhhiye birliklerinin kahramanlıklarından bahsetti.
Sayın Kuday’dan sonra bir konuşma yapan Sayın Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu, “Çanakkale’yi geçilmez anlamıyla mücadele veren bir medeniyet anlayışının mensuplarını, 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle tekrar bir araya getirmek istedik. Esasında tıp mesleğinin en güçlü ayağı evrensel oluşudur. İnsana ve insanlığa hizmet etme anlayışıdır. Bu anlamda bir yıl mezun veremeyecek kadar tıbbiyeli şehidini veren bir milletin tıbbiyelileriyiz. Yine 14 Mart Tıp Bayramı esas itibarıyla bir bayram amacıyla kurgulanmamıştır. Esasında 14 Mart’ta Tıp Bayramı’nın kutlanması, İstanbul’un düşman işgaline itirazın bir yansımasıdır. İsyanın bir tezahürüdür. 1919’da İstanbul’u işgal kuvvetlerine itiraz eden tıbbiyeliler, ilk tıbbiyenin kurulduğu 14 Mart’ı bahane ederek, işgal güçlerine itiraz eden, istiklali, bağımsızlığı merkeze alma anlayışı ile bir organizasyon için tıp bayramı denmiş. O gün Haydarpaşa’ da ilk tıbbiyeyi mektebi şahanenin olduğu yere ay yıldızlı bayrağın çekildiği gündür” dedi.
Verilen yemeğin ardından perküsyon sanatçısı Burhan Öçal, katılımcılara Çanakkale Savaşlarının 100. yılı anısına bestelediği parçayı canlı olarak sundu. Sayın Bakanımız Müezzinoğlu, Öçal’a 100. yıl anısına hazırlanan hediyeyi vererek teşekkürlerini iletti.
Programın sonunda Sayın Bakanımız, 81 ilden gelen ve “yılın doktoru” unvanı verilen hekimler, GATA öğrencileri, yurtdışından gelen yabancı katılımcılar ve diğer illerden gelen uluslararası öğrenciler ile hatıra fotoğrafı çektirdi.
14 Mart Cumartesi günü Tıp Bayramı kutlamalarına Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi, Başbakanımızın refikaları Sayın Dr. Sare Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Ayşenur İslam ve Ulaştırma eski Bakanı Sayın Binali Yıldırım'ın yanı sıra çok sayıda milletvekili, sağlık yöneticisi, ülkemizin dört bir yanından gelen yabancı uyruklu tıp öğrencileri, Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ni temsilen Sayın Tümamiral Hayati Bilgiç, Çanakkale Savaşı’na katılan 29 ülkeden hekim ve tıp öğrencisi iştirak etti.
Çanakkale Kolin Otel’de düzenlenen “Sıhhiye 1915: Zaferin Ab-ı Hayat Neferleri” toplantısında ilk olarak Çanakkale’de şehit düşen sağlık ordusu mensuplarına ithafen kısa film gösterimi yapıldı. Filmin sonunda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın sesinden Mehmet Akif Ersoy’a ait “Çanakkale Şehitleri” adlı şiir yer aldı.
14 Mart Tıp Bayramının Çanakkale’de düzenlenmesini son derece anlamlı ve önemli bulduğunu belirten Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan fedakârca görev yapan, şehit olan, yaralanan sağlık personeline millet olarak büyük minnet borcumuz olduğunu vurguladı.
Sayın Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu da törende yaptığı konuşmada, Çanakkale Zaferi’nin bundan 100 yıl önce yaşanmış kahramanlık, fedakârlık ve bir sabır destanı olduğunu ve 14 Mart gününün Tıp Bayramı olarak ilan etmesinin ardında Çanakkale ruhunu yattığını dile getirdi.