Her yıl 31 Mayıs tarihinde düzenlenen “Dünya Tütünsüz Günü” etkinliklerinde, küresel hastalık yükünün en önemli unsurlarından biri olan tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını azaltmaya yönelik stratejiler, planlar açıklanmakta ve bu alandaki farkındalık artırılmaya çalışılmaktadır.
Dünya Tütünsüz Günü’nün bu yıl düzenlenen etkinliğinde tütün ürünlerinin kullanımının azaltılması yanında sağlıklı yaşam tarzlarını da ön plana çıkaran farkındalık çalışmaları yürütüldü ve “Dünya Tütünsüzlük Günü ve Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü” etkinliği düzenlendi.
Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü ile başlayan etkinlik Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Tütün ve Alkol Piyasaları Denetleme Kurulu (TAPDK) ve Türkiye Yeşilay’ın Cemiyeti’nin ortak organizasyonuyla ATO Congresium’da gerçekleştirildi.
Etkinliğe, Sayın Sağlık Bakanımız Dr. Mehmet MÜEZZİNOĞLU, Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK, DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Zsuzsanna JAKAB, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı İhsan KARAMAN’ın yanı sıra paydaş kurumların üst düzey yöneticileri, sahada görev yapan denetim ekipleri, sağlık çalışanları, sivil toplum kuruluşları ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Etkinlik kapsamında, Yeşilay’ın yürüttüğü projenin aşamaları, beklenen sonuçları ve kullanılan materyallerin tanıtıldığı sunumun ardından, ülkemizin tütün ve tütün ürünleri kullanımı ile mücadelede önümüzdeki dönemde uygulayacak olduğu “Tütün Kontrol Programı ve Eylem Planı 2014-2018” Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan tarafından tanıtıldı. Ayrıca son yıllarda tütün ürünlerine uygulanan vergi oranlarının yükseltilmesi, dumansız hava sahasının genişletilmesi ve yapılan denetimlerin sıklaştırılması gibi ülkemizin bu alandaki başarılı uygulamaları anlatıldı.
Toplantıda DSÖ’nün konuya ilişkin çalışmalarına dair bir konuşma yapan DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Zsuzsanna JAKAB, tütün kullanımından dünyada her yıl 6 milyon kişinin hayatını kaybettiğini ve bu ölümlerin 1.6 milyonun DSÖ Avrupa Bölgesi’nde gerçekleştiğini belirtti. Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımıyla mücadelede M-POWER olarak bilinen kapsamlı önlemlerin uygulanmasının gerektiğine dikkat çekti ve 2008 ile 2012 yıllarında yapılan Küresel Tütün Yetişkin Anketi araştırmalarında Türkiye’nin tüm bu önlemleri başarılı bir şekilde uygulayan dünyadaki ilk ve tek ülke olduğunu belirtti. Türkiye’nin bu alandaki lider ve örnek rolünden alınacak çok dersler olduğunu belirten Jakab, tütünle mücadelede vergilendirmenin önemine dikkat çekmek amacıyla bu yılki temanın “Tütün Vergilerinin Yükseltilmesi, Ölüm ve Hastalıkların Azaltılması” olarak belirlendiğini ifade etti.
Daha sonra Sayın Bakanımız Dr. Mehmet MÜEZZİNOĞLU konuşmasına tütün ve tütün ürünleriyle mücadelenin yanında sağlıklı yaşam tarzlarının yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu bu kapsamda etkinliğin sağlıklı yaşam adına amaçlarımızı ifade ettiğini belirterek başladı. Tütün ürünlerine karşı yapılan mücadelenin çok kıymetli bir tecrübe olduğuna ve aleyhte lobi faaliyetlerine rağmen, siyaset üstü bir irade ve toplum nazarında çabalarla bu başarının elde edildiğini ifade etti. Bu çabalar sonucunda ülkemizde sigara kullanan vatandaşlarımızın sayısının 2 milyondan fazla azalarak 15 milyona düştüğünü belirten Sayın Bakanımız, sağlıklı yaşam ilkelerini sosyal yaşamın bir parçası haline getirebilme gayretinin önemine değindi. Tütünle mücadele stratejisine toplumun sağladığı desteğin, gelecek adına umut verici olduğunu belirten Sayın Bakanımız, çok boyutlu ve çok sektörlü bir mücadelenin sağlığı koruma ve geliştirme amacımızda anlayış devrimlerini ve paradigma değişimini gerçekleştireceğini belirtti. Tütün ürünlerinin tüketiminin azaltılması için alınan önlemleri özetleyen Sayın Bakanımız, bu önlemlerin “Tütünsüz Türkiye” hedefine yaklaşmamıza katkı sağlayacağına dair inancının tam olduğunu belirterek sözlerine son verdi.
Sayın Bakanımızın konuşmasının ardından gerçekleştirilen kısa bir dinleti ve tiyatro oyunu ile tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının sebep olabileceği zararlara dikkat çekildi, tütün kullanımının toplumda var olan bireylerin yanı sıra doğmamış çocuklar üzerinde bile yükler oluşturduğu ifade edilmiş olup tütün ürünlerinin kullanımından vazgeçmek isteyenlere profesyonel desteğin sağlandığı belirtildi.
Daha sonra tiyatro oyuncularına, tütünle mücadelede üstün başarı gösteren 18 denetim ekibinin çalışanlarına ve sürece katkı sağlayan akademisyenlerin ödülleri Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp GÜMÜŞ ve Prof. Dr. Seçil ÖZKAN tarafından verildi. Sayın Bakanımızın Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK, DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Zsuzsanna JAKAB, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreteri İrfan NEZİROĞLU, TAPDK Başkanı Suat EVCİMEN ve İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Aziz YILDIRIM’ın ödüllerini sunmasıyla etkinlik sona erdi.