İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 2013 yılından beri ortaya koyduğu Sağlık Stratejik Eylem Programı çerçevesinde üyesi olan 56 ülkenin ve İslam dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda sağlık alanında daha aktif bir işbirliği süreci geliştirme eğilimi içerisindedir. Ülkemiz de Eylem Programının uygulanması kapsamında sorumluluktan kaçmayarak Sağlık Sistemlerinin Güçlendirilmesi temasının liderliği görevini üstlenmiş olup sürecin en başından beri bu çalışmalara mümkün olan tüm desteği verme gayreti içerisindedir.
Ülkemiz, 2002’den beri başarıyla yürüttüğü ve tüm dünyanın takdirini kazanan sağlık sistemi reform süreci kapsamında İİT Üyesi de olan birçok ülke ile tecrübe paylaşımını hâlihazırda gerçekleştirmektedir. İİT çatısı altında da oluşturduğu program ile destek çalışmalarını hızla devam ettirmektedir. Sağlık alanında bu ve benzeri işbirlikleri ile tarihi ve kültürel bağlarımız olan ülkeler ile sağlık alanında önemli katkılar sunulması hedeflenmektedir.
Güçlü sağlık sistemleri; iyi yetişmiş kalifiye sağlık insan gücü üzerinde inşa edilebilir gerçeğinden hareketle, özellikle İslam Dünyasında hastane ölüm oranlarının azaltılması için sağlık personelinin eğitimine yönelik “Enfeksiyon Kontrolü ve Yoğun Bakım Eğitin Programı” Sağlık Bakanlığımız tarafından geliştirilerek uygulamaya konulmuştur.
Eğitimler Ankara’da Sağlık Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü koordinasyonunda sürdürülecektir. 2018 yılı içerisinde gerçekleştirilecek 3 tur eğitimle 15 İİT üyesi ülkeden sağlık çalışanlarına teorik ve pratik eğitimler verilerek mesleki bilgi ve tecrübelerinin artırılması planlanmaktadır.
Proje kapsamındaki ilk tur eğitim Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan’dan 22 sağlık personelinin katılımı ile 25 Haziran – 13 Temmuz 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Diğer 2 tur eğitimin ise 2018 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.
Eğitim Programının açılışı 25 Temmuz 2018 tarihinde saat 11.00’da Ankara’da gerçekleştirilecek olup, teorik eğitimler 1 hafta sürecektir. 2 haftalık pratik eğitimler ise Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilecektir.