İslam Kalkınma Bankası (IDB) ve Kalkınma İçin İslami Dayanışma Fonu (ISFD) öncülüğünde İslam Dünyasından çeşitli ülkelerinde önlenebilir körlükle mücadele için oluşturulmuş olan girişim, Sağlık Bakanlığımızın da katkılarıyla genişletilerek daha kapsayıcı bir hale getiriliyor.
İslam dünyasının sağlık sorunlarına duyarsız kalmayıp gücü ve imkanları doğrultusunda ihtiyacı olan tüm mazlum coğrafyalara elini uzatma gayreti içerisinde olan Sağlık Bakanlığımız, İslam İşbirliği Teşkilatı içerisinde Sağlık Sistemlerinin Güçlendirilmesi temasının lider ülke konumunu üstlenmiş ve bu alanda çalışmalarını devam ettirmektedir. Acil sağlık hizmetleri, enfeksiyon kontrolü ve yoğun bakım eğitimleri, bilgi ve tecrübe paylaşımı gibi birçok alanda İslam dünyasına yönelik çalışmalarını her geçen gün artıran Sağlık Bakanlığımız Önlenebilir Körlükle Mücadele gibi insan hayatına küçük dokunuşlarla büyük etkiler yapabilecek önemli bir sağlık sorununa da duyarsız kalmayarak harekete geçmiştir.
Önlenebilir Körlükle Mücadele İttifakı’nın (AFAB), 2008-2015 yılları arasındaki birinci fazında Benin, Burkina Faso, Kamerun, Çad, Cibuti, Gine, Mali ve Nijer’de 50.000 kişiye katarakt ameliyatı yapılmıştır.
Projenin 2018-2022 yılları arasında gerçekleşecek olan ikinci fazında ise Sayın Bakan Yardımcımız Prof. Dr. Eyüp Gümüş’ün liderliğinde ülkemiz inisiyatif alarak projenin mazlum coğrafyalardaki daha fazla ülkeye ve çok daha geniş kitlelere ulaşacak şekilde geliştirilmesine öncülük etmiştir.
Afrika’daki Müslüman olup sağlık hizmetlerine erişim konusunda sorunlar yaşanan 12 ülkeyi ( Burkina Faso, Çad, Gine, Fildişi Sahili, Cibuti, Gina Bissau, Moritanya, Mali, Mozambik, Comoros, Nijer, Togo) kapsayan AFAB çerçevesinde ülkemizin sivil toplum kuruluşları, yardım kuruluşları ve Bakanlığımız imkanları harekete geçirilerek İslam Kalkınma Bankası’nın finansman desteği ile katarakt ameliyatları yapılması, göz taramaları gerçekleştirilmesi ve ücretsiz gözlük dağıtılması planlanmaktadır.
Proje kapsamında aynı zamanda sağlık insan gücü kapasitesine katkı vermek amacıyla her yıl proje ülkelerinden 100 sağlık çalışanına yönelik Bakanlığımıza bağlı hastanelerde eğitim programları düzenlenecektir.
Projeye ilişkin yol haritasını netleştirmek ve hızlıca somut faaliyetleri hayata geçirmek üzere IDB ve ISFD temsilcilerinden oluşan bir heyet Sağlık Bakanlığımızın davetlisi olarak 19-20 Temmuz 2018 tarihleri arasında ülkemizi ziyaret ederek Sağlık Bakanlığımız, ilgili kamu kuruluşları ve sivil toplum temsileriyle bir araya gelerek teknik toplantılar gerçekleştirmektedir.
Ziyaret kapsamındaki açılış görüşmeleri 19 Temmuz tarihinde SESRIC merkezinde gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarını IDB Bölge Direktörü Saleh Jelassi, SESRIC Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya ve Sağlık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Dr. Selami Kılıç’ın gerçekleştirdiği görüşmelerde ayrıca sivil toplum kuruluşları ile Sağlık Bakanlığı arasında söz konusu projeye yönelik bir protokol imzalanarak çalışmalara yasal zemin oluşturulacaktır.