Ülkemizin Bulaşıcı Olmayan Hastalıklarla yürüttüğü başarılı çalışmalar Birleşmiş Milletler tarafından da takdir edilerek ödüllendirilmiştir. Başarı ödülü New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurulu sırasında Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus tarafından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’a düzenlenen tören ile takdim edilmiştir.
Bulaşıcı olmayan hastalıklar (NCD) insanlarımızın yaşam kalitelerine ve ekonomilerimize getirdiği ağır yükler ile sosyo-ekonomik kalkınma önünde önemli bir engel teşkil etmektedir. NCD’ler erken ölümlere, işgücü üretkenliğinin ciddi biçimde azalmasına neden olurken, yüksek tedavi masrafları sebebiyle finansal yapılara ve sağlık sektörüne de ağır yükler getirmektedir. Bu nitelikleri itibari ile Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar özellikle gelişmekte olan ülkeler için ağır bir yük haline gelmektedir. Sorun, niteliği itibariyle yalnızca sağlık bakanlıklarının çalışma alanı ile sınırlı kalmayıp çok sektörlü bir boyut kazanmıştır.
Birleşmiş Milletler de bu yaklaşımla son yıllarda NCD’ler ile mücadeleyi en üst politik seviyede tutma gayreti içerisindedir. Çok sektörlü çözüm arayışının bir ürünü olarak Birleşmiş Milletler tarafından Kurumlararası Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Görev Gücü oluşturulmuş olup bu kapsamda çalışmalar yürütülmektedir. Görev Gücü Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin NCD’ler konusunda farkındalığını artırmak ve başarılı çalışmaları teşvik etmek ve konunun en üst siyasi seviyede farkındalığını oluşturmak gibi önemli görevler üstlenmiştir.
Türkiye de 2003 yılından beri yürüttüğü başarılı sağlık reformunun bir parçası olarak bu önemli sağlık sorununun çözümü için son yıllarda tutarlı, çok sektörlü, entegre eylem planları doğrultusunda başarılı çalışmalar gerçekleştirmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırlamış olduğu planlar ve ulusal stratejilerimiz doğrultusunda ülkemizde riskli sağlık davranışlarının (tütün, alkol kullanımı, fiziksel inaktivite ve sağlıksız beslenme) azaltılması ve bulaşıcı olmayan hastalıkların ( kronik hava yolu hastalıkları, böbrek hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları, kas ve iskelet hastalıkları vb.) önlenmesi ve kontrolüne yönelik bir dizi program başarı ile hayata geçirilmiştir.
Çalışma alanı kapsamında BM üyesi ülkelere çalışma ziyaretleri gerçekleştiren Görev Gücü, 20-22 Nisan 2016 tarihlerinde ülkemize de bir çalışma ziyareti gerçekleştirmiş ve yürütülen çalışmalara ilişkin incelemelerde bulunmuştur. Yapılan bu incelemeler sonunda ülkemiz yürüttüğü başarılı çalışmalar nedeniyle söz konusu ödüle layık görülmüştür.